Bandyns långa väg mot OS

Bandy är en mycket stor vintersport som spelas över hela världen och det internationella förbundet har 28 medlemsstater utspridda över fem kontinenter. Så brukar det låta när förespråkare för att bandyn skall bli en OS-sport talar. Visserligen stämmer faktan och utifrån det låter det helt rimligt att bandyn skulle kunna få en plats på OS-programmet. Vinter-OS saknar den här typ av lagsport på plan då man endast har ishockey att luta sig mot. Jämför man med SommarOS finns basket, handboll, fotboll, landhockey och rugby bland annat. Det finns alltså en hel del rimliga argument för bandyns intåg i de olympiska spelen. Dessvärre kommer det inte enligt SVD att ske förrän 2022.

Motargument för bandy i OS kan vara att sporten helt enkelt inte har en tillräckligt stor publik. Detta är ett argument som definitivt kan ifrågasättas. Om bandyn skulle spelas i OS skulle den nå en mycket stor publik och kanske skulle flera länder få upp ögonen för sporten, vilket skulle kunna innebära tillväxt på sikt. Säger man att bandyn är en för liten sport publikmässigt så bör man även kunna förklara vad sporter som dubbeltrapp och modern femkamp gör på OS-programmet. I sommar-OS spelas ju fotboll som är världens största sport, men på herrsidan anses turneringen vara ointressant då endast några B-lagsspelare under 23 år deltar.

Det som dock kan ses som ett hinder är att världseliten är för smal. I praktiken är det bara Ryssland och Sverige som kan vinna guld i världsmästerskapen med något undantag då Finlands bandygudar har en bra dag. Det finns ju inget som talar för att en turnering i ett olympiskt spel skulle ge annorlunda resultat. Att ett fåtal lag prenumererar på titeln kan dock inte ses som ett motargument då damhockeyn totalt domineras av USA och Kanada. Nederländerna är till exempel en stormakt i skridskosporten, men det har aldrig hindrat sporten från att finnas med i OS.

Låt säga att OS skulle välkomna in bandyn på programmet. Ett problem som skulle uppstå är hur man lägger upp turneringen för att undvika resultat som speglar de stora klyftorna mellan landslagen. Gissningsvis skulle det krävas att minst åtta länder deltar då det hade varit märkligt med sex länder varav hälften får medalj. Låt säga en turnering med åtta länder där matcher mellan Sverige, Ryssland, Finland, Kazakstan och Norge skulle kunna bli hyfsat jämna. Vinnarna skulle troligen vara mycket förutsägbara, men slutsiffrorna skulle ändå kunna ge intryck av en relativt jämn match. Det är generöst att räkna in Norge här, men låt oss vara optimistiska. Ska vi därefter fylla ut med ytterligare tre länder kommer USA vara givet och vips har vi tre kontinenter representerade, vilket IOK eventuellt skulle kunna kräva som ett minimum. Tur är väl det för Somalia hade knappast platsat i det här sammanhanget. Laget som CNN omnämnt i ett reportage.

Därefter kan man fylla ut med lag som Lettland, Vitryssland eller Tyskland, men oavsett måste man undvika att något av dessa länder lottas mot Sverige eller Ryssland. För om bandyn skall locka en ny publik kan man inte ha matcher i OS som slutar 28-2, 34-1 eller 15-0.