De stora klubbarna

Bandy är en stor sport i Sverige, men på vissa orter utmärker den sig lite extra tack vare de etablerade lagen. Det är kanske inte så förvånande att den första klubben bildades i Stockholm, men då i slutet av 1800-talet var det mer av ett fritidsintresse än en lagsport. De första seriespelen skedde redan 1903, men då stod det bara mellan Stockholmslag. Med tiden växte sporten och klubbar bildades, många som finns kvar än idag.

Klubbarna i eliten

I herrarnas elitserie finns flera Stockholmslag representerade ännu, men de är inte ensamma på toppen. VSK, eller Västerås Sportklubb, är mesta mästarna inom sporten med hela 20 SM-guld. Klubben bildades 1904, och sporten har fått stort utrymme i staden vilket gjort det möjligt för laget att satsa och växa. I elitserien finns också klubbar från betydligt mindre orter, såsom Tjureda. Åby/Tjureda IF har funnits sedan 1946, men 2019 var första gången de lyckades kvala in i elitserien. Det är spännande när också de mindre orterna lyckas ta plats bland världens hockeylag både på hemmaplan och i större sammanhang. Från region Gävleborg spelar två lag i elitserien, nämligen Sandviken AIK/SAIK och Edsbyns IF, men det finns fler stora lag i regionen. En stor del av charmen med bandy är just det faktum att det sätter mindre orter på kartan, och ger lokalbefolkningen en känsla av samhörighet och stolthet när just deras klubb spelar på elitnivå.

Damernas elitserie

Sveriges första dam-SM spelades 1973, men det har förstås funnits damlag betydligt längre än så. Redan 1908 startade självaste kronprinsessan Margareta “Kronprinsessans Hockeyklubb”, och fler klubbar växte fram först i Stockholmsregionen innan det spred sig ut till andra orter. Flera av de stora klubbarna har både herr- och damlag i dagens elitserie, bland annat AIK, SAIK, Västerås och Villa Lidköping. De förstnämnda är mesta mästare med 15 SM-guld under bältet.