För bandyälskare

Välkommen till den här bloggen där vi skriver om bandy och allt som kan tänkas röra de senaste nyheterna inom bandy. Årets bandysäsong är i sin linda och kommer strax dra igång på fullaste allvar. Vill ni följa lagens framfart och kamp om slutspelsplatserna så kan ni kika in här med jämna mellanrum då vi kommer ge lite smått och gott från bandyvärlden.

Du kan till exempel läsa om årets båda nykomlingar i bandyns Elitserie. Falu BS har tagit steget upp efter en konkurs 2013 och några år i lägre serier. Ett efterlängtat återseende för alla Dalarna- bor alltså. Årets andra nykomling heter Frillesås BK och kommer bli Hallands första representant i bandyns elitserie. Det kommer bli första året någonsin för Frillesås BK i Elitserien och man får tuffaste möjliga start då man möter regerande mästarna Edsbyn på bortaplan redan i premiären.

Det är inte bara de senaste bandynyheterna du kan läsa om här. Vi ger dig som läsare även lite generella bandyartiklar. Missa till exempel inte artikeln om bandyns historia där du kan läsa om hur engelsmännen uppfann sporten för att sedan överge den helt medan bandyn istället tog fäste i norden och dåvarande Sovjetunionen. Bandyn är en liten sport på världskartan, men i och med Sovjetunionens upplösning bildades flera nya nationer som så småningom skulle börja bilda egna bandylandslag. Tack vare detta ser vi nu fler lag än någonsin som deltar i bandyns världsmästerskap. Dock kämpar landslagsbandyn med att utforma intressanta turneringsformat i VM då skillnaden mellan lagen är såpass stor så man vill undvika alltför många matcher mellan de största nationerna och de mindre lagen. Som det ser ut idag kan en match i VM till exempel sluta 34-1 om det vill sig illa. Detta kan också vara ett hinder för sportens försök att komma med på OS- programmet. Bandyn är en stor vintersport med spridning över minst 5 kontinenter där internationella förbundet har 28 medlemsnationer. En av de mest anmärkningsvärda nationerna är Somalia som till och med The Guardian omnämnt i ett reportage. Dock kan de stora målskillnaderna i resultatet utgöra ett hinder för sportens intåg på OS- programmet. Naturligtvis skulle ett OS innebära bästa möjlighet att utöka sportens publik. Det riskerar dock att slå bakut om matcherna spelas med lag på helt olika nivåer. Som det ser ut i VM är det i princip bara Sverige och Ryssland som spelar om guldmedaljen med något enstaka undantag från Finland. Det finns dock omvägar om man som bandyspelare vill ta sig hela vägen till ett OS. Se bara på Nils van der Poel som i Aftonbladet berättar om hur ett byte av sport kan ge en plats till de Olympiska Spelen.

Här kan du alltså läsa allt möjligt spännande om bandy, så kika runt bland gamla bloggposter eller titta in på sidan med jämna mellanrum så kommer du kunna få härlig läsning med både stora och små nyheter från Bandyvärlden. Säsongen är snart i gång så vi hoppas på massor av härliga bandynyheter att bita i.