Bandyns framfart i idrottsvärlden

England tillhör inte de länder som nämns i några större sammanhang när man pratar om Bandy, men det var faktiskt i London som den första registrerade bandymatchen spelades redan 1875. Bandyn härstammar alltså från England, som var först med sporten. De hade dock inte uppfunnit begreppet Bandy utan sporten kallades “Hockey on the ice”, vilket vi kan vara glada att det inte längre kallas då det hade varit otroligt förvirrande för den oinvigde att skilja mellan hockey på is och ishockey.

Sporten skulle dock inte växa sig stor på idrottskartan och efter sekelskiftet försvann bandyn så småningom i England. Det var i stället i Norden och Sovjetunionen som Bandyn skulle få fäste. Visserligen har Internationella Bandyförbundet ett gediget antal medlemmar idag, men om man ser till kvaliteten är toppskiktet mycket tunt. När det kommer till VM är det i praktiken bara 4-5 nationer som konkurrerar om medaljerna. Steget ner till landslagen under är mycket långt.

Över ett halvt sekel efter sportens uppkomst skulle det första världsmästerskapet spelas och det skulle ske i Helsingfors 1957. Eftersom sporten inte var speciellt globalt spridd vid den här tiden deltog endast tre länder varav Sovjetunionen åkte hem med guldmedaljen. Ja, det skulle förresten visa sig bli något att vänja sig vid. Sovjetunionen vann inte mindre än de elva första världsmästerskapen innan Sverige till slut kunde bryta sviten. Efter att Norge tillkommit spelades flertalet av de första mästerskapen med endast tre eller fyra lag.

På 1980-talet skulle sporten få fäste i Minnesota, USA, då utvandrade svenskar började introducera bandy i landet. Senare spreds även sporten till Kanada. Under den här perioden skulle Bandy-VM så sakteliga börja sin resa mot fler och fler lag i VM. I Sovjetunionen ansågs sporten vara landets nationalsport, vilket också innebar att ligan höll högsta klass. Även i Sverige har seriespelet varit i världsklass. Sverige och Sovjet, senare Ryssland, har dominerat sporten i princip så länge sporten spelats organiserat. Det är också mellan dessa lag som kampen om världsmästartiteln årligen utspelar sig, även om Finland enstaka år lyckats utmana och faktiskt till och med knipa den ädlaste vid ett tillfälle. I och med Sovjetunionens fall skulle Ryssland ta över rollen som Sveriges främsta konkurrent. Detta innebar också att flertalet nya bandynationer så småningom skulle göra entré på bandykartan. Av de gamla Sovjetstaterna är det Kazakstan som lyckats etablera sig bäst och spelat till sig ett antal VM-brons. Estland, Lettland, Vitryssland och Ukraina är andra exempel på nyare bandynationer som dock är långt ifrån världseliten.

På grund av de stora klasskillnaderna mellan landslagen är VM numera uppdelat i en A-grupp och en B-grupp. Trots dessa kan matcherna inom gruppen ge resultat som 25-0 till exempel, vilket visar att de mindre lagen har en hög utvecklingspotential. Ett av de mest anmärkningsvärda landslagen som tillkommit på senare tid är Somalia, vars spelartrupp är nästan helt bosatt i Borlänge. Laget har vunnit flera supportrars hjärtan, men framgångarna på isen har dock lyst med sin frånvaro. När laget gjorde sitt första mål blev det stora nyheter i Aftonbladet, vilket ger en bild av lagets nivå på bandykartan.

De flesta bandysupportrar drömmer om att sporten skall komma med på OS-programmet och inför varje OS ges signaler om att möjligheterna ökar. Dock lär det bli problematiskt för sporten att hitta ett lämpligt spelformat för att undvika resultat som 34-1, vilket knappast skulle få sporten att lyfta inför den publik som ett OS innebär.