Svenska framgångar i världen

Att just Sverige kammat hem många internationella titlar inom bandy genom åren är kanske inte så underligt med tanke på hur tidigt sporten fick fäste här. Sverige var det första landet att starta en nationell liga, men skulle också komma att bli framgångsrikt i internationella tävlingar.

Ett eget landslag

Under 1900-talets första år spelades bandy i Nordiska Spelen, där det bland annat tävlades i bandy mellan de nordiska länderna. 1907 segrade Sverige mot ett ryskt lag, men det dröjde ytterligare några år innan ett riktigt landslag bildades. Många typer av hockeysport växte i popularitet under första halvan av 1900-talet, men bandyn etablerades faktiskt före den vanliga ishockeyn. Till en början stod matcherna främst mellan Finland eller Ryssland, men sporten växte sig allt större. VM i bandy började spelas först 1957, och Sovjetunionen tog hem guldet varje år fram tills 1981 då Sverige äntligen kammade hem världsmästartiteln för första gången. Sedan dess har det blivit många titlar, och en rad spektakulära matcher att se tillbaka på.

Matcher vi minns

Under VM 2014 i Irkutsk spelade Sverige en match mot Vitryssland som sent kommer glömmas. Sverige var tippade att vinna, och så blev det också – och det med besked. Att Sverige sopar banan med Vitryssland har hänt förr, men den här gången slog laget sina tidigare rekord med resultatet 33-5. En liknande seger ägde rum under VM 2017 i Trollhättan där Sverige mötte Tyskland i en kvartsfinal match. Den slutade 34-6 till Sverige, och blev därmed den målrikaste matchen i bandy-VM:s historia. Det talar sitt tydliga språk när man jämför med Sveriges största förlust då vi förlorade med 8-0 till Ryssland år 1963. Sverige har spelat i 39 världsmästerskap, och kammat hem en medalj under 38 av dessa, bland annat 12 guldmedaljer. För damlandslaget har framgångarna också varit stora, och efter 10 spelade världsmästerskap har de tagit hem guldet hela 9 gånger. När det kommer till bandy är Sverige verkligen ett land att räkna med.