Två nykomlingar i bandyns finrum

Det börjar så sakteliga dra ihop sig till avslag i bandyns Elitserie säsongen 2018-19. Inför årets säsong finner vi två nykomlingar i den högsta serien. Falu BS och Frillesås BK kommer få den äran att spela i bandyns finrum. Låt oss fokusera på de båda nykomlingarna inför årets säsong.

Falu BS är en klassisk klubb med två SM-titlar från åren 1971 och 1974. Dessförinnan hade man haft det lite knackigt med framgångarna innan succéåren på 70- talet. Falu BS bildades genom en sammanslagning 1935 av de dåvarande klubbarna Falu BK, Holmens IF, Falu SK och IFK Falun. Under de senaste åren har Falu BS varit uppe och vänt några gånger i Elitserien, men efter en konkurs 2013 och några säsonger i de lägre serierna är man nu ännu en gång tillbaka i Elitserien. I och med konkursen som SVD skrev om innebar det en nybildning av klubben innan man kunde börja sin klättring uppåt i seriesystemet. Årets premiärmatch för Falu BS kommer spelas hemma mot Bollnäs GIF på Lugnets isstadion. Det återstår dock att se om den kvällen kommer innebära en lugn isstadion då man kan förmoda att Falu-publiken kommer hålla en hög ljudnivå inför denna efterlängtade återkomst till Elitserien.

Den andra nykomlingen, Frillesås BK, kommer göra sin första säsong i Elitserien, vilket innebär det första laget från Halland att spela i den högsta serien. Lagets hemmaarena benämns enligt Wikipedia som Sjöaremossen och har faktiskt stått värd för en landskamp för damer mellan Sverige och gästande Ryssland. Frillesås BK kommer få en tuff start då de i premiären ställs mot regerande svenska mästarna Edsbyns IF på bortaplan.

Det återstår att se om något av dessa lag kommer ta sig hela vägen till den klassiska bandyfinalen som spelas på klassiska Studenternas IP den 23 Mars 2019. SM- finalen har ju sedan 2018 återvänt till Uppsala och Studenternas IP där många anser att en bandyfinal per definition bör spelas. De senaste åren har Friends Arena och Tele2 Arena arrangerat bandyfinalen, vilket blev en publiksuccé initialt, men efterhand så har inte publiksiffrorna motsvarat det tidigare åskådarantalet som vi tidigare såg på Studenternas IP under perioden 1992- 2011. Dessförinnan var det Söderstadion och Stockholm Stadion som var värd flertalet gånger för den klassiska finalen. Ett antal undantag finns dock och det kan även nämnas att den allra första finalen spelades 1907 i Boulognersskogen i Gävle. Den gången var det IFK Uppsala som besegrade IFK Gävle med 4-1.

En ny säsong står för dörren och det kommer bli intressant att följa nykomlingarnas väg till slutspel eller om det snarare blir en väg för att undvika kvalspel. Det lag som kommer sist i Elitserien åker ur och får spela nästa säsong i Allsvenskan, vilket säkerligen inget utav dessa två lag har några planer på.